ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Κάποιοι χωριανοί μας ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, να αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ή στην ξενιτιά. Από το χωριό μας υπήρξε σημαντικό μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Γερμανία, κυρίως τη δεκαετία του 1960. Κάποιοι από τους μετανάστες επέστρεψαν τις απόμενες δεκαετίες πίσω στο χωριό, ενώ άλλοι παρέμειναν στην ξενιτιά ή προτίμησαν να κατοικήσουν στις πόλεις.Magiko_xtisimo

Πολλά από τα παιδιά που γεννήθηκαν στο χωριό μετά το 1960, κατάφεραν να σπουδάσουν και να καταλάβουν σημαντικές θέσεις στην ελληνική κοινωνία. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δουλεύουν σε εργοστάσια, υπηρεσίες και εταιρίες. Εξάλλου σημαντική ώθηση στην οικονομική ζωή ολόκληρου του νομού της Ξάνθης, έδωσε η ίδρυση με τη πρωτοβουλία του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή, των συνεταιριστικών εργοστασίων που επεξεργάζονταν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή του τόπου (ΣΕΚΕ για εμπορία και επεξεργασία του καπνού, Γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη, ΣΕΒΑΘ για την επεξεργασία λαχανικών, καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και επεξεργασία κρεάτων από τη ΣΕΠΕΚ).

eikona17

Εκτός από τα συνεταιριστικά εργοστάσια, σημαντική ώθηση στην ευημερία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έδωσαν και αρκετές ιδιωτικές εταιρίες Σε αυτές τις εταιρίες οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν δουλειά και κατάφεραν να διεκδικήσουν για αυτούς και τα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές στις οποίες μεγάλωσαν.
Στην περιοχή του Μαγικού, το εργοστάσιο ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.

Επιπλέον η ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ, ακόμη ένα εργοστάσιο του Μαγικού, παράγει οικοδομικά και βιομηχανικά χρώματα, βερνίκια και μονωτικά υλικά. Ιδρυτές και συνιδιοκτήτες είναι ο Ιωακειμίδης Κωνσταντίνος και ο Πασχαλίδης Εμμανουήλ και ίδρυσαν την εταιρία το 1977. Η εταιρία απασχολεί σήμερα 18 άτομα, ενώ η παραγωγή της φτάνει τους χίλιους τόνους ετησίως και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λόγω του γενικού ρεύματος της αστυφιλίας, το χωριό μας παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης από τους νέους και το δημοτικό σχολείο είχε ελάχιστους μαθητές. Το σκηνικό αυτό ανατράπηκε από τη δεκαετία του 1990 έως τις μέρες μας, οπότε ένα νέα κύμα προσφύγων ήρθε για να μπολιάσει με νέο αίμα το χωριό μας. Πρόκειται για τους Έλληνες Ποντίους από τις πρώην Σοβιετικές χώρες, οι οποίοι κατάφεραν με τη βοήθεια της πολιτείας να επαναπατριστούν και να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα, δίνοντας ζωή στις γειτονιές μας και παιδιά στις τάξεις του δημοτικού σχολείου. Τα καινούργια τους σπίτια ομορφαίνουν το χωριό το οποίο βρίσκεται γενικά σε τροχιά ανάπτυξης λόγω και της εγγύτητάς του στην πόλη της Ξάνθης, γεγονός που ελκύει αρκετούς Ξανθιώτες να χτίσουν εδώ τα καινούργια σπιτικά τους.

eikona20

eikona21

eikona22

 

 

magikos-trakter
Από τα πρώτα Αμερικάνικα τρακτέρ Farmall στην Ξάνθη . Η φώτο στο Μaγικό Ξάνθης 12 Μαρτίου 1957 με οδηγό τον Ελευθεριάδη Ευστάθιο.  Αρχείο : Ελευθεριάδου Ελένη

 

Τέλος μερικά στοιχεία από την WikiPedia

Το Μαγικό είναι χριστιανικός οικισμός του Νομού Ξάνθης, υπαγόμενος με βάση το σχέδιο Καλλικράτης στον Δήμο Αβδήρων, στην ενότητα Βιστωνίδος. Μέχρι την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας και την ίδρυση του εν λόγω δήμου αποτελούσε μαζί με τον μουσουλμανικό οικισμό Αλκυόνη την Κοινότητα Μαγικού. Η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι προσφυγικής καταγωγής. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1924. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνοκαι Ελένη. Η 21 Μαΐου, ημέρα εορτής της εκκλησίας συνδέεται με πανήγυρη, στην οποία αποδίδεται και η ονομασία του χωριού, πανηγύρι του Μαγιού→Μαγιάτικο→Μαγικό.  Μέχρι το 1912 ονομαζόταν Κοτζά-Μαμουτλή τσιφλίκι, υπαγόμενο στο ΒιλαέτιΑδριανουπόλεως, στο ΣαντζάκιΓκιουμουλτζίνας.

Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτίως της Ξάνθης. Αρχικά απαρτιζόταν από δύο συνοικισμούς, έναν νότιο όπου εγκαταστάθηκαν οι Θρακιώτες και Μικρασιάτες πρόσφυγες και ένα βορεινό για τους Ποντίους. Τα τελευταία χρόνια, με την μαζική εγκατάσταση παλινοστούντων από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και οικογενειών από την Ξάνθη, οι δύο αρχικοί συνοικισμοί ενώθηκαν και επεκτάθηκαν κυρίως προς νότο. Στα νότια του χωριού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Πλαστικά Θράκης.

Το Μαγικό έχει υψόμετρο 41 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 41,0613111391 και γεωγραφικό μήκος 24,8986291394. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Μαγικό θα βρείτε εδώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.